Şifre Güvenirliği: Şifre Yöneticileri ve Tuzlama Yöntemi

Bugün sizlere şifre güvenliği ve şifrelerin nasıl saklanabileceği hakkında bilgi vereceğim. Genellikle insanlar, kolay hatırlanabilir basit şifreler oluştururlar ancak daha sonra bu şifreleri unuturlar. Bu sorunun üstesinden gelmek için güvenli şifreler oluşturmanız gerekir. 

Şifre Güvenirliği
Şifre Güvenirliği

Bunun için, rakam, büyük/küçük harf ve özel karakterleri (@, +, #, ? vb.) bolca kullanmanız ve uzun bir şifre oluşturmanız önerilir. Ayrıca klasik şeylerden kaçınmanız gerekir. Mesela şifreye büyük harfle başlamayın. Ya da şifrenin sadece sonuna bir iki sayı ekleyip bırakmayın. Şifrenizin güvenilirliğini test edeceğiniz birçok sistem mevcut. Basit şifrelerden kaçının. Karmaşık ve sizinle alakası olmayan, tahmin edilemez şifreler oluşturun. Mesela [57579okt@ol4er!lem8s99det0x!Axce3l]. Şimdi öylesine bir şifre örneği yazdım. Diyebilirsiniz ki ben bunu nasıl hatırlayacağım?

İnternet ve mobil uygulama mağazalarında birçok şifre yöneticisi uygulaması mevcut. Bu uygulamalar sayesinde şifrelerinizi saklayabilir ve kategorize edebilirsiniz. Örnek olarak Avira Password Manager, Dashlane Password Manager, Kaspersky Password Manager vb. platformlar verilebilir.

Bazı kişiler, bu şifre yöneticilerinin de hacklenebileceği endişesini taşıyabilir. Bu durumda, şifrelerinizi tuzlamak denilen bir yöntemi kullanabilirsiniz. Tuzlama, şifrenize ek olarak bir şey eklemeniz demektir. Örneğin, şifreniz "x" olsun. Bu şifreyi kullanırken, sonuna unutmayacağınız bir şey ekleyin, örneğin "x+244". Bu şekilde şifre yöneticisine kaydettiğinizde, şifreniz "x+244" olacak ve şifrenizi tuzlamış olacaksınız. Bu yöntem sayesinde, şifre yöneticisi hacklense bile şifreniz açığa çıkmamış olacak.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski